Strona główna
Budownictwo
Tutaj jesteś

Jak i co grillować w folii aluminiowej?

Budownictwo Data publikacji - 29 kwietnia 2024 Autor - Redakcja domplusdom.pl
Jak i co grillować w folii aluminiowej


Mało kto nie przepada za grillowaniem. Przygotowywanie i spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, szczególnie podczas słonecznej pogody oraz w otoczeniu natury, jest doskonałą formą spędzania wolnego czasu. Grillowanie to też dobra okazja do eksperymentowania z rozmaitymi potrawami, których nie można przygotować wewnątrz domu, w kuchni. Pomocna w stworzeniu grillowej uczty będzie folia aluminiowa. W jaki sposób z niej korzystać, by przygotować posiłek o intensywnym smaku i aromacie? Zobacz!

Dlaczego warto używać folii aluminiowej na grillu?

Tłuszcz pochodzący z grillowanych mięs, kiełbasek czy warzyw spływa na rozżarzone węgle i wydziela w ten sposób związki chemiczne osiadające na grillowanych produktach w postaci dymu. Aby zapobiec przedostaniu się mogących zaszkodzić zdrowiu związków do żywności, warto sięgnąć po folię. Wytrzymałą, doskonale nadającą się do użycia w trakcie grillowania folię aluminiową znajdziesz choćby wśród artykułów firmy Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Owinięte nią produkty tak łatwo się nie spalą, zachowają odpowiednią wilgotność oraz regularnie i stopniowo się przypieką. Folia umożliwia również grillowanie większej liczby porcji jednocześnie oraz skomponowanie dań z różnymi dodatkami.

Jak używać folii do grillowania?

Grillując, pamiętaj o tym, że nie bez powodu folia aluminiowa ma dwie strony – matową i błyszczącą. Część matowa przepuszcza ciepło, lśniąca zaś je izoluje. Przygotowując produkty do grillowania, owiń je więc lśniącą stroną do wewnątrz. Dzięki temu ciepło z rusztu przeniesie się szybciej do potrawy. Grillując posiłek, nie umieszczaj go nad ogniem, ale nad żarem węgli. Folia sprawdzi się także, jeśli chodzi o utrzymanie ciepła pieczonego mięsa, kiełbasek, ryb czy warzyw. Wystarczy, że zawiniesz w nią dokładnie dania.

Co grillować w folii aluminiowej?

Pieczone na grillu w folii aluminiowej produkty takie jak ryby, mięsa i warzywa dzięki przygotowaniu z odpowiednimi dodatkami nabiorą wyjątkowej smakowitości.

Łosoś czy dorsz zyska intensywny smak grillowany w folii z dodatkiem oliwy lub masła oraz świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy rozmaryn. Takie połączenie pozwoli na zachowanie wilgotności ryby oraz wzbogacenie jej smaku w naturalny sposób.

Wcześniej zamarynowane mięso, na przykład karkówka lub kurczak, po upieczeniu w folii aluminiowej stanie się nie tylko delikatniejsze, lecz także chrupiące i aromatyczne. Zawinięta w folię kaszanka z cebulą zachowa zaś swoją soczystość i się nie rozpadnie.

Na grillu możesz przygotować również swoje ulubione warzywa, paprykę, cukinię i ziemniaki z dodatkiem przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz oliwy. Zawinięte w folię aluminiową i upieczone na ruszcie nabiorą chrupkości i aromatu. Folia ochroni je przed przypaleniem, zapewni równomierne pieczenie i pozwoli zachować wartości odżywcze warzyw.

Dzięki praktycznej folii aluminiowej możesz swobodnie eksperymentować z rozmaitymi kombinacjami składników i dodatków bez obaw o przypalenie posiłku. Zacznij więc tworzyć wyjątkowe dania, które zachwycą gości podczas letniej imprezy czy kolacji na tarasie, gdy tylko pogoda będzie sprzyjać gotowaniu na zewnątrz.

Materiał zewnętrzny

Jak urządzić mieszkanie na wynajem – porady na funkcjonalne i atrakcyjne wnętrza

Redakcja domplusdom.pl

Od lat z pasją zgłębiam tajniki budownictwa, aranżacji wnętrz i ogrodów. Na blogu domplusdom.pl dzielę się praktycznymi poradami oraz inspiracjami, które pomogą Ci stworzyć dom marzeń – funkcjonalny, przytulny i dopasowany do Twoich potrzeb. Od najnowszych trendów wnętrzarskich, przez nowinki technologiczne, po sprawdzone triki ogrodnicze – znajdziesz tu wszystko, co warto wiedzieć, by cieszyć się swoim miejscem na ziemi.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?