Mało kto nie przepada za grillowaniem. Przygotowywanie i spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, szczególnie podczas słonecznej pogody oraz w otoczeniu natury, jest doskonałą formą spędzania wolnego czasu. Grillowanie to też dobra okazja do eksperymentowania z rozmaitymi potrawami, których nie można przygotować wewnątrz domu, w kuchni. Pomocna w stworzeniu grillowej uczty będzie folia aluminiowa. W jaki sposób z niej korzystać, by przygotować posiłek o intensywnym smaku i aromacie? Zobacz!
Dlaczego warto używać folii aluminiowej na grillu?
Tłuszcz pochodzący z grillowanych mięs, kiełbasek czy warzyw spływa na rozżarzone węgle i wydziela w ten sposób związki chemiczne osiadające na grillowanych produktach w postaci dymu. Aby zapobiec przedostaniu się mogących zaszkodzić zdrowiu związków do żywności, warto sięgnąć po folię. Wytrzymałą, doskonale nadającą się do użycia w trakcie grillowania folię aluminiową znajdziesz choćby wśród artykułów firmy Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Owinięte nią produkty tak łatwo się nie spalą, zachowają odpowiednią wilgotność oraz regularnie i stopniowo się przypieką. Folia umożliwia również grillowanie większej liczby porcji jednocześnie oraz skomponowanie dań z różnymi dodatkami.
Jak używać folii do grillowania?
Grillując, pamiętaj o tym, że nie bez powodu folia aluminiowa ma dwie strony – matową i błyszczącą. Część matowa przepuszcza ciepło, lśniąca zaś je izoluje. Przygotowując produkty do grillowania, owiń je więc lśniącą stroną do wewnątrz. Dzięki temu ciepło z rusztu przeniesie się szybciej do potrawy. Grillując posiłek, nie umieszczaj go nad ogniem, ale nad żarem węgli. Folia sprawdzi się także, jeśli chodzi o utrzymanie ciepła pieczonego mięsa, kiełbasek, ryb czy warzyw. Wystarczy, że zawiniesz w nią dokładnie dania.
Co grillować w folii aluminiowej?
Pieczone na grillu w folii aluminiowej produkty takie jak ryby, mięsa i warzywa dzięki przygotowaniu z odpowiednimi dodatkami nabiorą wyjątkowej smakowitości.
Łosoś czy dorsz zyska intensywny smak grillowany w folii z dodatkiem oliwy lub masła oraz świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy rozmaryn. Takie połączenie pozwoli na zachowanie wilgotności ryby oraz wzbogacenie jej smaku w naturalny sposób.
Wcześniej zamarynowane mięso, na przykład karkówka lub kurczak, po upieczeniu w folii aluminiowej stanie się nie tylko delikatniejsze, lecz także chrupiące i aromatyczne. Zawinięta w folię kaszanka z cebulą zachowa zaś swoją soczystość i się nie rozpadnie.
Na grillu możesz przygotować również swoje ulubione warzywa, paprykę, cukinię i ziemniaki z dodatkiem przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz oliwy. Zawinięte w folię aluminiową i upieczone na ruszcie nabiorą chrupkości i aromatu. Folia ochroni je przed przypaleniem, zapewni równomierne pieczenie i pozwoli zachować wartości odżywcze warzyw.
Dzięki praktycznej folii aluminiowej możesz swobodnie eksperymentować z rozmaitymi kombinacjami składników i dodatków bez obaw o przypalenie posiłku. Zacznij więc tworzyć wyjątkowe dania, które zachwycą gości podczas letniej imprezy czy kolacji na tarasie, gdy tylko pogoda będzie sprzyjać gotowaniu na zewnątrz.
Materiał zewnętrzny