Pochłaniacz kuchenny, zwany inaczej okapem, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i bezpieczeństwa w każdej kuchni. Może szybko poprawić jakość powietrza w pomieszczeniu, co może zapobiec wielu problemom zdrowotnym. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów okapów dedykowanych dla różnych potrzeb. Warto zatem wiedzieć jak działają i czym się różnią, aby móc zastosować odpowiednie rozwiązanie spełniające swoją rolę.
Pochłaniacz do kuchni – jaki wybrać?
Pochłaniacz do kuchni to nic innego jak wentylator nad płytą kuchenną, który usuwa unoszące się w powietrzu produkty uboczne gotowania z powietrza w kuchni. Te produkty uboczne mogą obejmować tłuszcz, przyprawy, opary, dym, parę i ciepło. Chociaż pochłaniacze kuchenne wyciągowe do kuchni komercyjnej mają kluczowe znaczenie to trzeba pamiętać, że domowej kuchni, są również niezbędnym środkiem bezpieczeństwa – ponieważ często zawierają urządzenie przeciwpożarowe do wentylacji i gaszenia pożarów.
Istnieją dwa rodzaje kuchennych pochłaniaczy, wyciągowy i pochłaniacz kuchenny bez wyciągu. Najczęściej spotykane są okapy wyciągowe. Posiadają one kanał, przez który przepływa powietrze. Są popularne zarówno w kuchniach domowych, jak i komercyjnych. Okap bezkanałowy zasysa powietrze, filtruje je i odsyła z powrotem do pomieszczenia.
Pochłaniacz do kuchni wyciągowy
Istnieje kilka zasadniczych elementów do przewodowego układu wydechowego w kuchni. Obejmują one:
– kaptur jest najbardziej rozpoznawalną częścią systemu. Unosi się nad płytą kuchenną i mieści w sobie zarówno wentylator jak i filtr,
– wentylator: umieszczony wewnątrz okapu, wentylator zasysa powietrze przez filtr i do systemu,
– filtr o strukturze plastra miodu: umieszczony wewnątrz okapu, filtruje cząsteczki tłuszczu i inne produkty uboczne,
– kanały: kanały są jak tunel, przez który powietrze wydostaje się na zewnątrz budynku,
– generator oznu: umieszczony wewnątrz kanałów generator ozonu oczyszcza powietrze, zanim opuści kanał,
– światła: zwykle można je znaleźć pod spodem okapu, aby jeszcze bardziej ułatwić oglądanie swoich kulinarnych kreacji.
Podczas gotowania w kuchni panuję wyższa temperatura a w powietrzu znajdują się gorące cząsteczki tłuszczu. W momencie włączenia pochłaniacza kuchennego cząsteczki pary i tłuszczu zostają zassane do dolnej części okapu. Wewnątrz tego okapu znajdują się filtry o strukturze plastra miodu, które zatrzymują duże cząsteczki tłuszczu. Reszta powietrza wpływa do kanału wylotowego. W niektórych kuchniach komercyjnych generator ozonu oczyszcza powietrze, a wentylator nawiewu powietrza wyciąga świeżo oczyszczone powietrze do końca przez kanał.
Zobacz także: https://www.domplusdom.pl/piekarnik-jaki-wybrac-na-co-zwracac-uwage/
Pochłaniacz wyciągowy bez wyciągu
Bezkanałowy system wyciągu kuchennego działa inaczej niż system kanałowy, ale mają pewne podobieństwa. Systemy bezkanałowe recyrkulują powietrze z powrotem do kuchni zamiast na zewnątrz, dlatego czasami określa się je jako okap z recyrkulacją. W systemie bezkanałowym nad płytą kuchenną znajduje się potężny wentylator z napędem silnikowym. Po przekręceniu przełącznika wentylator zasysa powietrze przez otwór wentylacyjny i filtr.
W systemie kanałowym wystarczy standardowy filtr przeciwtłuszczowy o strukturze plastra miodu. W systemie bezkanałowym filtr jest zwykle wykonany z węgla drzewnego i papieru. Dzieje się tak, ponieważ system bezkanałowy przesyła powietrze z powrotem do kuchni i musi filtrować je szybciej na mniejszej przestrzeni niż system kanałowy. Niektórzy producenci produkują filtry, które można łatwo myć w zmywarce.
Następnie powietrze jest przeciągane przez kolejny filtr do dmuchawy. Generalnie będzie to okrągły filtr wykonany z węgla drzewnego. Wreszcie powietrze opuszcza dmuchawę i wraca przez otwór wentylacyjny z powrotem do kuchni.
Polecamy: https://www.domplusdom.pl/jaki-blender-kielichowy-wybrac/
Konserwacja
Konserwacja zarówno bezkanałowych, jak i kanałowych układów jest ważna, aby zapewnić jego niezawodne działanie przez wiele lat i bezpieczeństwo domu. Nagromadzony tłuszcz może nawet spowodować pożar. Dlatego też filtry uważane są za jedną z pierwszych linii obrony, jeśli chodzi o zapobieganie pożarom kanałów. Dlatego ich regularne czyszczenie, konserwacja i wymiana ma kluczowe znaczenie. Wiele pożarów kuchennych, które spowodowały poważne obrażenia i rozległe, kosztowne uszkodzenia, można przypisać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu i zanieczyszczeń na filtrze okapu. Materiał ten jest wysoce łatwopalny, może stanąć w płomieniach, gdy ludzie najmniej się tego spodziewają. Bardzo ważnym aspektem oprócz czyszczenia i wymiany filtrów jest regularne sprawdzanie kanałów i przeprowadzanie konserwacji zapobiegawczej.